Сладък картофен пай
Имаме още една нова рецепта със сладки картофи! За приготвянето използвахме рендето V6.
Съставки:
кора
- ¾ чаша орехи
- 1 ¼ чаши пълнозърнесто брашно
- 1 ¼ чаши универсално брашно, плюс още за поръсване
- 2 супени лъжици нарязана прясна мащерка и/или розмарин
- ¾ чаена лъжичка сол
- ¾ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
- ½ чаша екстра върджин зехтин
- 7 супени лъжици ледено студена вода
Пълнеж
- 700 г сладки картофи, обелени и нарязани на филийки с дебелина 1/4 инча
- 1 супена лъжица плюс 2 чаени лъжички екстра върджин зехтин, разделени
- ½ чаена лъжичка сол
- ¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
- 1 ½ чаши ситно нарязан червен лук
- 1 чаша настъргано сирене чедър
- 1 голям белтък, смесен с 1 чаена лъжичка вода
- 1 чаена лъжичка нарязана прясна мащерка и/или розмарин
Инструкции:
Загрейте фурната до 220 градуса. Пригответе кората: Смелете на ситно орехите в кухненски робот. В голяма купа комбинирайте пълнозърнесто брашно, универсално брашно, 2 супени лъжици мащерка и/или розмарин, 3/4 чаена лъжичка сол и черен пипер. Направете кладенче в центъра и добавете 1/2 чаша олио и вода. Постепенно смесете мокрите съставки със сухите, за да оформите меко тесто (ще изглежда по-мокро от другите видове тесто). Месете в купа, докато тестото се събере. Оформете тестото на диск, увийте в найлоново фолио и поставете в хладилник за поне 15 минути.
Пригответе пълнежа: В голяма купа смесете сладките картофи, 1 супена лъжица олио, 1/2 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер. Разстелете в средно голяма тава за печене. Изсипете лука в купа с 1 чаена лъжичка масло. Разпределете равномерно върху останалата четвърт от тавата за печене. Печете за 10 минути. Извадете от фурната. Намалете температурата до 180 градуса.
Постелете работна повърхност с хартия за печене или незалепваща подложка за печене, поръсете леко с брашно и поръсете горната част на тестото с брашно. Разточете тестото в с кръг, като добавете още брашно, ако е необходимо, за да предотвратите залепването. Поставете кората в тава за печене с пергамент или подложка за печене.
Разпределете сиренето равномерно върху кората, оставяйки граница от 2 инча. Подредете по-големите резени сладки картофи върху сиренето в припокриващ се пръстен, оставяйки граница от 2 инча. Разстелете резените лук на друг ринг по-близо до центъра. Оформете припокриващ се кръг в центъра на кората с останалите резени сладки картофи. Повдигнете краищата на кората с шпатула и прегънете върху плънката, като прегънете тестото според нуждите; пълнежът няма да бъде покрит напълно. Намажете кората с белтъка. Поръсете зеленчуците с останалата 1 чаена лъжичка олио и поръсете с 1 чаена лъжичка мащерка и/или розмарин.
Печете тарта, докато леко покафенее около краищата, около 50 минути. Оставете да се охлади за 10 минути преди нарязване.