Печени картофи със сирене

Back to Blog

Печени картофи със сирене

Печени картофи със сирене

Картофите винаги са вкусни, независимо дали са варени или пържени, твърди или пюре. Имаме вкусен вариант, който непременно трябва да опитате! За тази рецепта използвахме новот ренде Vital, което може да се замени и от серията V5.

Съставки:

  • 1 кг картофи, обелени и нарязани на ситно
  • 2 супени лъжици масло
  • 1/3 чаша настъргано сирене моцарела
  • 1/3 чаша настъргано сирене Азиаго
  • 1/3 чаша настъргано сирене Грюер
  • 1/4 чаша прясно настърган пармезан
  • 1 голям шалот, нарязан на ситно
  • 1 чаена лъжичка нарязани листа прясна мащерка
  • сол и черен пипер
  • 2 чаши бита сметана
  • 1/4 чаена лъжичка настъргано индийско орехче

Поставете решетка в горната част на фурната и загрейте до 220 градуса. В малка купа смесете нарязания на кубчета шалот, нарязаната мащерка, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете настрана.

В друга купа смесете настърганата моцарела, сирената азиаго и грюер. Загрейте половината масло в голям тиган за фурна на средно силен огън. Добавете половината картофени резени и разпределете.

Поръсете 2/3 от сместа от шалот върху картофите, след което изсипете половината от сместа със сирене отгоре.

Отгоре подредете останалите резени картофи и поръсете с останалата смес от шалот. Изсипете разбитата сметана и добавете индийското орехче. Оставете да къкри на котлона за 5 минути.

Намажете картофите с останалото масло. След това поръсете останалите три сирена отгоре и покрийте с пармезана.

Поставете тавата във фурната и печете до златисто кафяво, около 25-30 минути. Оставете да почине за 5 минути преди сервиране и гарнирайте със стрък мащерка.

*сирената могат да бъдат заменени със сходни по ваш избор

Share this post

Back to Blog