Печени ябълкови рози

Back to Blog
рози от ябълки

Печени ябълкови рози

Декември е радостен месец, тъй като всички се подготвят за Коледа. Тук имаме за вас лакомство, което не само има страхотен вкус, но и изглежда страхотно! Това са прекрасни ябълкови рози, които се приготвят много лесно. За това използвахме комплектът белачка 3 в 1.

съставки
  • 1 голяма червена ябълка, обезкостена и нарязана на много тънки филийки
  • ¼ чаша бяла захар
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 1 лист замразено бутер тесто, размразено
  • ¼ чаша разтопено масло
  • 1 бр. яйце
  • 2 чаени лъжички вода
  • 1 чаена лъжичка пудра захар (по избор)
Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с масло 2 малки формички и поръсете с бяла захар.
Поставете резените ябълки върху чиния и ги припокривайте леко, ако е необходимо. Загрейте в микровълновата на най-висока степен за около 45 секунди, докато филийките омекнат малко. Покрийте чинията със стреч фолио и кухненска кърпа.
Смесете захарта и канелата в купа.
Разточете листа бутер тесто с дебелина по-малка от 1/8 инча. С помощта на резачка за пица изрежете два правоъгълника с размери 3 на 12 инча. Запазете останалите парчета за друга употреба.
Намажете тестото с разтопено масло и отгоре намажете с обилно количество канела захар. Поставете резените ябълки по единия дълъг ръб на тестото, на около 1/4 инча покрай ръба на тестото, като леко припокривате резените. Сгънете долната половина на тестото върху резените ябълка, като създадете дълъг „сгънат лист“ със заоблените ръбове на резените ябълка.
Разбийте яйцето и водата в купа. Намажете повърхността на тестото с яйчената смес. Поръсете с още канелена захар, ако желаете.
Започвайки от единия край, не навивайте тестото твърде стегнато, създавайки тесто с формата на роза. Запечатайте рулото с края на лентата за тесто.
Поставете розите в подготвените форми. Поръсете с още малко канелена захар. Поставете формичките директно върху средната релса на предварително загрятата фурна.
Печете около 45 минути, докато покафенеят добре. Извадете формите с клещи и поставете върху тава за печене да се охладят за 5 до 10 минути. Извадете ябълковите розички от формите и оставете да изстинат върху решетка. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Share this post

Back to Blog