Вегетариански кюфтета в сос от куркума
Съставки за вегетарианските кюфтета:
- 250 грама вегетарианска кайма
- 2 по-малки моркова
- 2 скилидки чесън
- 1 торба бакпулвер
- 3 супени лъжици зехтин
- магданоз
- сол
- пипер
Съставки за соса:
- 200 мл веган заквасена сметана за готвене
- 200 мл доматен сос
- 2-3 чаени лъжички куркума
- 2 чаени лъжички кимион
- Шипка сол
- щипка захар
- пипер
- магданоз
Подготовка:
Накълцайте заместителя на месо и чесън в кухненски робот. Добавете настърганите моркови и ситно нарязания магданоз. Овкусете със сол и черен пипер, след това добавете бакпулвера и зехтина и разбъркайте до получаване на компактна маса. Извадете сместа с лъжица и оформете кюфтета. Печете кюфтенцата във фурната на 180° за около 15 минути (до получаване на приятен златист цвят). Оставете настрана, докато се приготви сосът.
В дълбок тиган добавете веган готварската сметана и доматения сос, след това добавете всички подправки и оставете да къкри за кратко на слаб огън. След като се разбърква, добавете кюфтенцата и оставете да къкри още пет минути. Поръсете със ситно нарязан магданоз.