Рататуй

Back to Блог
Ratatouille

Рататуй

Рататуй е средиземноморско зеленчуково ястие, приготвено на фурна. Това ястие е пълно с пресни зеленчуци и има няколко вариации в зависимост от вашия вкус. Приготвили сме ви едно от тях!

съставки:
1-2 супени лъжици зехтин (+ още за заливане)
1 глава лук на кубчета
3 скилидки чесън накълцани
500 г доматена пасата
1 супена лъжица доматено пюре
1 супена лъжица италиански билки (напр. босилек, риган, мащерка)
1 тиквичка
1 патладжан
3 домата
Веган моцарела или веган настъргано сирене или и двете
За гарнитура (по желание)
Веган пармезан
босилек

Приготвяне:
Загрейте фурната до 200°C горна и долна топлина.
Загрейте зехтина в голям тиган и задушете лука за 2-3 минути, докато стане прозрачен. След това добавете чесъна и запържете още минута.
Сега добавете доматеното пюре и натрошените домати. Подправете със сол, черен пипер и билки и оставете да къкри за 5 минути.
Междувременно нарежете тиквичките, патладжаните и доматите на филийки с дебелина 2-3 mm с помощта на V6 ExclusiveLine.
Изсипете доматения сос в кръгъл гювеч с диаметър 24 см. (или го оставете в тавата, ако е огнеупорна) и отгоре наредете последователно зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и билки. Отгоре разпределете топчетата веган мини моцарела и настърганото сирене и ги поръсете със зехтин.
Покрийте формата и печете в предварително загрята фурна за около 30 минути. Покрийте и печете още 15 минути, докато зеленчуците се сварят и покафенеят леко.
Гарнирайте рататуя с веган пармезан, мащерка и босилек и се насладете!
Загрейте фурната на 150°. Смесете сиренето със захарта, ваниловата захар и ваниловия екстракт, след това добавете яйцето и продължете да бъркате, докато стане хомогенна маса.

Share this post

Back to Блог